W Ośrodku Edukacji Regionalnej w Starym Wiśniczu odbyła się IV edycja konkursu pt. „Wiśnickie specjały”. W tym roku tematem przewodnim konkursu była kasza, a uczestniczki przedsięwzięcia udowodniły, że można ją z łatwością wkomponować w niemal każdy posiłek.
W tym roku w konkursie wzięło udział 15 pań. Suto zastawione przez nie stoły prezentowały pierogi, gołąbki, gulasze, placki i oczywiście kaszanki. Potrawy przygotowywano wedle starych receptur – przepisów przekazywanych w domach z pokolenia na pokolenia.
Wobec całej gamy pysznie prezentujących się potraw konkursowych, jury (Grażyna Poloczek – kierownik Działu Zarządzania Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, Grażyna Filip główny specjalista MODR w Karniowicach – Biuro Powiatowe w Bochni i Anna Kwaśniewska absolwentka towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, współwłaścicielka restauracji „Ułan” w Lipnicy Murowanej) miało ciężki orzech do zgryzienia.
Jury oceniając konkursowe specjały brało pod uwagę smak potrawy, regionalność, łatwość przyrządzania a także aranżację stoiska wystawienniczego. W ten sposób wyłoniono trzy zwyciężczynie, które otrzymały równorzędne nagrody. Za najbardziej tradycyjną potrawę regionu uznano zacierkę z kaszą jaglaną na mleku przyrządzoną przez Halinę Wójcik. Nagrodę za szczególne walory smakowe zdobyła Beata Majcher za kaszę przekładaną śliwkami zapiekaną ze śmietaną. Natomiast za różnorodność tradycyjnych potraw wyróżniono Grażynę Palej za kaszankę w jelicie naturalnym i racuchy kaszane.
Dodatkowo smaki i kunszt przygotowania potraw doceniła zgromadzona w ośrodku publiczność przyznając poprzez głosowanie nagrodę dla wyróżnionej już przez jury Beaty Majcher.