W minioną niedzielę zakończyły się trwające od początku lipca w Starych Jabłonkach pod Ostródą, Mistrzostwa Świata w Siatkówce Plażowej – najwyższe rangą po Igrzyskach Olimpijskich rozgrywki tej dyscypliny sportu na świecie. BOLARUS SA – producent urządzeń chłodniczych z Bochni, uczestniczył w imprezie dostarczając urządzenia chłodnicze do Restauracji Mistrzów oraz kącików gastronomicznych, zapewniając jakość i bezpieczeństwo posiłków dla kibiców z całego świata.
Bartosz Mazurek, Bolarus SA: Zostaliśmy zaproszeni do współpracy przez Pana Dariusza Strucińskiego – szefa kuchni hotelu Anders – odpowiedzialnego za gastronomię podczas turnieju. Jesteśmy dumni, że po raz kolejny profesjonaliści zaufali marce BOLARUS. Przy wymagających temperaturach otoczenia, nasze szafy i stoły chłodnicze w 100% spełniły swoje zadanie.
Restauracja Mistrzów to projekt kulinarny promujący polską kuchnię. W tegorocznej odsłonie wybitni polscy kucharze prezentowali smaki regionów: Marek Widomski (założyciel Instytutu Kulinarnego w Krakowie) i Tomasz Dziura (szef kuchni hotelu Galaxy w Krakowie) kuchnię Małopolski, Karol Okrasa i Łukasz Pielak (szef kuchni i zastępca szefa kuchni restauracji Platter w hotelu InterContinental w Warszawie) odkryli tajemnice kuchni Mazowsza, natomiast mistrz Grzegorz Labuda (szef kuchni w hotelu Grand Hotel Tiffi w Iławie) wykreował przepyszne smaki wprost z kuchni Kaszub i Pomorza.
W Starych Jabłonkach nie mogło zabraknąć kuchni Kurpi przygotowanej przez Jarosława Uścińskiego (właściciela oraz szefa kuchni restauracji Moonsfera w Warszawie) oraz Michała Pomaskiego z Gastro-Magic Service. Warmię i Mazury reprezentował Dariusz Struciński – pomysłodawca, organizator i dusza Restauracji Mistrzów.
Mistrzostwa Świata Siatkówki Plażowej w 2013 roku były transmitowane do ponad 130 krajów świata docierając do niemal 1,65 miliarda odbiorców z 5 kontynentów. Na powierzchni 100 000m2 specjalnie z tej okazji zbudowano 7 pełnowymiarowych boisk z 2100 ton piasku, które łącznie mogły pomieścić 11000 kibiców z całego świata. 192 zawodników w ciągu 7 dni zmagań walczyło o pulę nagród pieniężnych opiewającą na 1 000 000 USD.