Browar w Okocimiu wyprodukował tyle piwa, że można byłoby wypełnić nim Morskie Oko. Obecna roczna produkcja to 4,4 miliona hektolitrów. Z okazji 170-lecia istnienia, załoga firmy zatrudniającej ponad 500 osób podsumowuje miniony czas i wytycza plany na przyszłość.
Jeden z najstarszych, największych i najnowocześniejszych browarów w Polsce obchodzi w tym roku wyjątkowy jubileusz. Browar Okocim już od 170 lat dynamicznie rozwija się, pielęgnując swoją bogatą historię i tradycję.
Sześć pokoleń ludzi przewinęło się przez browar, pracowało tu kilkanaście tysięcy osób, obecnie mamy około 500 pracowników razem rejonem sprzedaży, zatrudnionych w okolicach Brzeska. W sumie tworzymy ponad 4 tysiące miejsc pracy, związanych browarem. Nakłady inwestycyjne na przestrzeni ostatnich 13 lat to pół miliarda złotych – wyliczał na konferencji prasowej w czwartek Michał Napieracz, dyrektor Browaru Okocim.
Historia Browaru Okocim rozpoczęła się 26 kwietnia 1845 roku, gdy Jan Ewangelista Goetz powołał do życia spółkę będącą jego początkiem. Dziś, po 170 latach, nazwa miejscowości Okocim, a zarazem tamtejszego browaru, jest doskonale rozpoznawalna przez Polaków. Pierwsza warka piwa była gotowa już w lutym 1846 roku i liczyła jedynie kilkadziesiąt wiader (jedno wiadro to 60 litrów). Obecnie Browar Okocim to czołowy polski producent, który rocznie warzy ok. 4,5 mln hektolitrów złotego trunku.
Dzisiejszy rynek piwa jest bardzo konkurencyjny cenowo. Mimo to, produkty brzeskiego browaru zajmują mocną pozycję na polskim rynku. Po raz pierwszy w historii według nowego panelu Nielsena osiągnęliśmy wolumenowo, czyli ilościowo udział ponad 20 procent, a wartościowo 20 procent, natomiast wzrost rok do roku wolumenowo i wartościowo to 3,4 procenta, co świadczy o tym że jest to rynek bardzo konkurencyjny. Sami widzimy, idąc do sklepu, ze często piwo półlitrowe od wielu lat kosztuje w okolicach 2 złotych i wcale nie rośnie – powiedziała podczas konferencji prasowej Beata Ptaszyńska-Jedynak, dyrektor ds. komunikacji Carlsberg Polska.
Pod opieką rodu Goetzów, Browar Okocim rozwijał się prężnie, silnie wpływając na sytuację społeczno-ekonomiczną regionu. Ród Goetzów stał się integralną częścią społeczeństwa polskiego, włączając się w inicjatywy społeczne, oświatowe i kulturalne na terenie Brzeska i Okocimia, tworząc m.in. w 1878 roku jedną z pierwszych w Polsce „kas wsparcia i chorych”, fundując wiele gmachów użyteczności publicznej takich jak: szkoły, kościół, plebanię, salę teatralną, etc. Goetzowie wspierali również ważne inicjatywy w regionie, m.in. budowę teatru im. Słowackiego, pomnika Adama Mickiewicza na krakowskim Rynku oraz wykupienie Wawelu z rąk Austriaków. Pod zarządem potomków założyciela browar stał się jednym z pięciu największych producentów piwa w Cesarstwie Austro-Węgierskim.
W czasie II wojny światowej został przejęty przez okupantów, zaś po jej zakończeniu, dzięki pracownikom udało się sprowadzić wywiezione z browaru maszyny i urządzenia, i jeszcze w tym samym roku rozpocząć warzenie piwa. W 1945 roku browar został upaństwowiony. Na początku lat 90. ubiegłego wieku, jako jeden z pierwszych, przekształcił się w spółkę akcyjną, notowaną na polskiej giełdzie. W 1996 roku duński Carlsberg – firma o długich i bogatych tradycjach piwowarskich – został inwestorem strategicznym browaru. Od ponad dekady Browar Okocim wraz z browarami Bosman w Szczecinie i Kasztelan w Sierpcu stanowią jedną silną grupę Carlsberg Polska.
Dla Browaru Okocim rok 2015 to czas wyjątkowego jubileuszu. Już od 170 lat, dzięki wkładowi wielu pokoleń naszych pracowników, możemy warzyć najwyższej jakości piwo. Dzięki dołączeniu do globalnej rodziny Carlsberga, przeprowadziliśmy szereg inwestycji i modernizacji, które pozwoliły nam stać się jednym z najnowocześniejszych i największych browarów w Polsce. Obecnie nasze moce produkcyjne sięgają około 4,5 mln hl piwa rocznie, a nakłady inwestycyjne poczynione w latach 2001 do 2014 wyniosły ponad 500 mln złotych – mówi Michał Napieracz, dyrektor Browaru Okocim.
Brzeski browar jest liczącym się w Małopolsce pracodawcą, dając zatrudnienie ponad 500 pracownikom oraz przyczyniając się do tworzenia ponad 4 tysięcy miejsc pracy w pokrewnych branżach. Przedsiębiorstwo wspiera rozwój regionu i inicjatywy ważnych dla lokalnej społeczności. Browar aktywnie angażuje się w życie mieszkańców i wiele wydarzeń, m.in. Dni Brzeska oraz sponsoruje Okocimski Klub Sportowy. Z kolei marka piwa Okocim z dumą wspiera również wielki polski sport, będąc Oficjalnym Sponsorem Piłkarskiej Reprezentacji Polski oraz Polskiego Związku Piłki Siatkowej – przyznaje dyrektor.
Z szacunku do historii i tradycji, przestrzenie zabytkowych browarniczych budynków są restaurowane i adaptowane do obecnych, wzrastających potrzeb produkcyjnych. Browar Okocim to ostoja bogatych i długich tradycji browarniczych, pieczołowicie kultywowanych i przekazywanych przez kolejne pokolenia piwowarów. To dzięki ich wiedzy i pasji od dziesiątków lat piwa warzone w tym browarze są cenione i wielokrotnie nagradzane w kraju i na świecie – zwraca uwagę Beata Ptaszyńska-Jedynak, dyrektor ds. komunikacji Carlsberg Polska.
Aby uczcić tę okrągłą rocznicę, wydana została wspólnie z Brzeskim Towarzystwem GRYF książka „Ku pamięci potomków Jana Goetza Okocimskiego”. Publikacja powstała na bazie unikalnego manuskryptu wydanego w 1929 roku dla uczczenia 80-lecia browaru. Wydrukowano wówczas zaledwie kilkadziesiąt egzemplarzy książki, które trafiły do wąskiego grona rodziny i przyjaciół familii Goetzów.
Dzisiaj Browar Okocim angażuje się m.in. w edukację ekologiczną zarówno swoich pracowników, jak i konsumentów. Służą temu zarówno akcje ekologiczne, które prowadzimy już od 2010 roku na różnego typu eventach, koncertach, wydarzeniach pod nazwą „Daj śmieciom kosza”. Apelujemy do Polaków o niezaśmiecanie m.in. opakowaniami – mówiła Jagoda Jastrzębska, kierownik ds. rozwoju odpowiedzialnego biznesu. Firma współpracuje tutaj z sieciami handlowymi, np. Delikatesy Centrum czy Tesco.
——————————————————————————
Carlsberg Polska zajmuje wiodące miejsce w polskiej branży piwowarskiej, z udziałem ilościowym w rynku na poziomie 20,5% (dane za rok 2014), dostarczając marki piwa najwyższej jakości, odwołujące się do przyjemnych i radosnych stron dorosłego stylu życia. Carlsberg Polska ma w swoim portfelu marki: Carlsberg, Okocim, Harnaś, Karmi, Kasztelan, Bosman, Piast. Od roku 2012 do portfolio dołączyły również takie marki jak: Somersby, Grimbergen, piwa Sezonowe Okocim oraz Okocim Radler. Piwa z grupy Carlsberg Polska warzone są w browarach w Brzesku, Szczecinie i Sierpcu. Łączne zatrudnienie w Polsce wynosi ponad 1300 pracowników.
——————————————————————————
KALENDARIUM DZIEJÓW BROWARU OKOCIM
1837 – Jan Ewangelista Goetz (1815-1893) przybywa z Wirtembergii do Wiednia.
26 IV 1845 – Powołanie do życia spółki będącej początkiem dzisiejszego Browaru Okocim.
23 II 1846 – Pierwsza warka piwa.
1881 – Jan Ewangelista Goetz otrzymuje austriacki tytuł szlachecki z przydomkiem „Okocimski”.
14 III 1893 – Umiera Jan Ewangelista. Spółkę przejmuje jego syn Jan II Albin Goetz Okocimski (1864-1931).
1898 – Udział Goetzów w budowie pomnika Adama Mickiewicza na krakowskim Rynku, także w wykupie Wawelu od Austriaków, budowie teatru im. J. Słowackiego i założeniu galerii w Sukiennicach.
1911 – Produkcja na poziomie 380 000 hl rocznie, co stawia Browar Okocim na piątym miejscu wśród browarów Cesarstwa Austriacko-Węgierskiego. Baron Jan II Albin Goetz Okocimski zostaje prezesem Koła Polskiego w parlamencie wiedeńskim, a po odzyskaniu niepodległości pełni godność senatora II RP.
1928-1930 – Jan Albin Goetz Okocimski pełni funkcję senatora RP II kadencji. Jest członkiem Klubu Bezpartyjnego Bloku Współpracy z Rządem.
1928 – Budowa nowej butelkowni i kufiarni, służącej do wyrobu beczek leżakowych (kuf).
1929 – W browarze okocimskim wyprodukowano 305 313 hl piwa. Budowa nowej kotłowni węglowej.
23 VII 1929 – W Okocimiu Goetzowie goszczą prezydenta RP, prof. dr. Ignacego Mościckiego.
1930 – Spadek produkcji piwa okocimskiego związany z ogólnoświatowym kryzysem gospodarczym.
24 IV 1931 – Śmierć Jana Albina barona Goetza Okocimskiego zwanego „królem piwa”, przemysłowca, właściciela browaru i dóbr rolno – leśnych, polityka, działacza samorządowego, społecznego, posła na galicyjski Sejm Krajowy, w 1918 członka Komisji Likwidacyjnej w Krakowie, członka wielu rad nadzorczych i organizacji gospodarczych, w tym m.in. 1904–1907 wiceprezesa Izby Handlowo-Przemysłowej w Krakowie, od 1903 wiceprezesa Centralnego Związku Galicyjskiego Przemysłu Fabrycznego we Lwowie, 1907-1927 prezesa Banku Małopolskiego, 1921-1930 prezesa Towarzystwa Ekonomicznego w Krakowie, w 1910 współzałożyciela gimnazjum w Brzesku. Był odznaczony Krzyżem Komandorskim Orderu Polonia Restituta (1925) oraz austriackim Orderem Żelaznej Korony III klasy (1894), Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Franciszka Józefa (1916), Krzyżem Komandorskim Orderu św. Sylwestra (1894) oraz Tajnym Szambelaństwem Papieskim di Spada e Cappa Piusa XI (1925), był także honorowym obywatelem pięciu miast i miasteczek: Brzeska, Nowego Wiśnicza, Zakliczyna nad Dunajcem, Kamienia i Radomyśla nad Sanem. Pochowany został w krypcie grobowej pod kaplicą Goetzów Okocimskich w kościele pw. Św. Trójcy w Okocimiu.
1931 – Po śmierci Jana Albina Goetza Okocimskiego, schedę po nim przejmuje młodszy syn Antoni Jan baron Goetz Okocimski, absolwent Akademii Handlowej w Krakowie, Szkoły Nauk Politycznych w Paryżu i Wyższej Szkoły Rolniczej w Wiedniu. Od 1931 pełni funkcję prezesa Rady Nadzorczej rodzinnej spółki „Jan Goetz Okocimski. Browar i Zakłady Przemysłowe SA”,
1935 – „Dno” kryzysu gospodarczego w Polsce. Najniższa produkcja piwa okocimskiego w międzywojniu – 71 152 hl. Przekazanie przez Antoniego Jana Goetza parceli poniżej wzgórza „Garbatka” na budowę stadionu sportowego w Okocimiu.
8-11 V 1936 – Wizyta w Browarze Okocim kardynała i prymasa Polski, arcybiskupa gnieźnieńskiego ks. Augusta Hlonda.
1936-1939 – Antoni Jan Goetz pełni funkcję prezesa Izby Przemysłowo- Handlowej w Krakowie.
1936 – Przezwyciężenie kryzysu, wzrost produkcji piwa okocimskiego. W 1936 roku produkcja wyniosła 72 654 hl.
1938 – Produkcja piwa wyniosła 120 000 hl. Antoni Jan Goetz funduje dla Wojska Polskiego karabin maszynowy, a w imieniu rodziny deklaruje 10 tys. zł na Fundusz Obrony Narodowej.
5 IX 1939 – Baron Antoni Jan Goetz Okocimski wraz z żoną i matką opuszczają Okocim, by już nigdy tu nie powrócić i wyjeżdżają do Lwowa. Antoni Jan Goetz powierza opiekę nad browarem – doc. dr. Stefanowi Komornickiemu.
6 IX 1939 – Niemieckie oddziały zajmują Okocim wraz z browarem i pałacem Goetzów.
XI/XII 1939 – Niemcy wywłaszczają browary Goetzów w Okocimiu i Krakowie.
1943 – Początek systematycznego rabunku pałacu Goetzów w Brzesku.
Przed 17 I 1945 – Karl Schrőder zarządza demontaż maszyn i urządzeń, które mają zostać wysłane koleją do Magdeburga, Zgorzelca i Wiednia. Pociąg jednak utknął na Śląsku po zbombardowaniu przez Rosjan linii kolejowej. Po przejściu frontu pracownicy browaru odnaleźli transport i sprowadzili go do Okocimia, dzięki temu browar jeszcze w tym samym roku mógł rozpocząć warzenie piwa.
17 I 1945 – Niemcy w popłochu opuszczają browar.
II 1945 – Upaństwowienie browaru Do 1947 r. browar podlega Zakładom Przemysłu Rolnego Państwowych Nieruchomości Ziemskich w Poznaniu.
1945 – Produkcja piwa wyniosła 74 552 hl.
1946 – Rozszerzenie asortymentu warzonych piw o porter i słodowe.
1947 – Od tego roku browar podlega Centralnemu Zarządowi Przemysłu Fermentacyjnego w Warszawie. Wprowadzenie ulepszonych rozwiązań technologicznych i nowoczesnych maszyn dzięki powszechnej elektryfikacji Brzeska.
1948 – Uruchomienie rozlewu butelkowego.
1950 – Wznowienie eksportu słodu.
1951 – Browar otrzymuje nazwę Okocimskie Zakłady Piwowarsko- Słodownicze.
1955 – Browar warzy ponad 412 tys. hl piwa rocznie.
1955-1957 – Przebudowa i rozbudowa elektryfikacji zakładu.
1957-1960 – Likwidacja starych drewnianych kuf i montaż nowych metalowych tanków w leżakowni.
1958-1964 – Rozbudowa ujęcia wody dla browaru.
1959 – Zmiana nazwy firmy na Okocimskie Zakłady Piwowarsko- Słodownicze. Przedsiębiorstwo Państwowe. Wznowienie eksportu piwa. Oddanie do użytku zmiękczalni wody.
1962 – Budowa silosu zbożowego z automatycznym wyposażeniem o pojemności 5 tys. ton. Montaż urządzeń do utylizacji CO2.
1963 – Piwo eksportowe otrzymuje Międzynarodowy Znak Jakości „Q”. Instalacja urządzeń do pneumatycznego transportu jęczmienia i słodu.
1965 – Piwo „Kryształ” i Porter otrzymują znak jakości „1”. Okocim jest eksportowany do Związku Radzieckiego, Rumunii, Bułgarii, na Węgry, do Wielkiej Brytanii, Austrii, Grecji, Australii, Stanów Zjednoczonych, Izraela i na Wyspy Kanaryjskie. W 1965 r. eksport wyniósł 53 389 hl.
1967 – Uruchomienie oczyszczalni ścieków.
1968 – Zmiana nazwy browaru na Okocimskie Zakłady Piwowarskie w Okocimiu.
1972-1974 – Rozbudowa warzelni.
1973 – Wprowadzenie linii pneumatycznego transportu młóta i chmielu.
1974-1976 – Rozbudowa i modernizacja oczyszczalni ścieków.
1975 – Zmiana nazwy na Zakłady Piwowarskie w Okocimiu.
1989 – Browar zatrudnia 1091 osób.
1990 – Początek procesu prywatyzacji. Państwowe Zakłady Piwowarskie zostają przekształcone w jednoosobową spółkę Skarbu Państwa
30 XI 1990 – Rejestracja przedsiębiorstwa w Sądzie Rejonowym w Tarnowie pod nazwą Okocimskie Zakłady Piwowarskie SA.
1990 – Uruchomienie nowej rozlewni piwa butelkowego o wydajności 600 tys. hl rocznie (56 tys. butelek na godzinę). Zainstalowanie nowoczesnej beztlenowej technologii filtracji horyzontalnej, dzięki której uzyskano wysokiej jakości piwo i wydłużenie jego trwałości.
1991 – Instalacja pierwszej w Polsce linii rozlewu do puszki, wydajność 30 tys. puszek/h.
13 II 1992 – Inauguracja notowania spółki na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.
1993-1996 – Inwestorem strategicznym spółki jest firma Brau Und Brumen GmbH z siedzibą w Dortmundzie.
1993-1994 – Modernizacja warzelni. Montaż i jedno z pierwszych w Polsce uruchomienie instalacji dwunastu tankofermentorów.
1994 – Uruchomienie nowoczesnej rozlewni piwa do beczek typu KEG.
1996 – Inwestorem strategicznym zostaje firma Carlsberg SA z siedzibą w Kopenhadze. Okocim otrzymuje certyfikat jakości ISO 9002 brytyjskiej firmy Lloyd`s Register Quality Assurance. Wprowadzenie instalacji technologicznej do produkcji piwa licencjonowanego Browaru Carlsberg.
1997 – Browar Okocim, z 10 procentowym udziałem znajduje się na czwartej pozycji wśród polskich browarów i warzy takie marki piw jak: Okocim Light Beer, Okocim BROWAR, Okocim Zagłoba, Carlsberg, Okocim Jasne Mocne, Okocim Porter, Okocim Karmi, Carlsberg bezalkoholowe.
2001 – W wyniku połączenia browarów w Okocimiu, Szczecinie (Bosman), Sierpcu (Kasztelan) i Wrocławiu (Piast) powstaje silna grupa piwowarska Carlsberg Okocim SA, aktualnie Carlsberg Polska. Budowa nowej warzelni i siedemnastu tankofermentorów.
2004 – Browar warzy ponad 2,5 mln hl piwa rocznie!
2010 – Browar warzy 3,2 mln hl piwa rocznie.
IX 2014 – Browar warzy 4 400 000 hl piwa rocznie.
Najważniejsze inwestycje w latach 2001-2014
Od 2001 – Intensywne działania inwestycyjne. Gruntowna modernizacja wzniesionej przez Jana Goetza w 1845 r. warzelni z zachowaniem kształtu architektonicznego zabytkowego budynku. Instalowane są nowe linie rozlewnicze, powstają obiekty logistyczno- magazynowe. Browar Okocim – najstarszy w grupie Carlsberg Polska – staje się najnowocześniejszym i jednocześnie jednym z wiodących w całej światowej strukturze Carlsberg Breweries.
2002 – Warzelnia 2 – gruntowna modernizacja, 10,7 warek na dobę, renowacja zabytkowego budynku.
2002 – TKF 2 – instalacja 17 nowoczesnych tankofermentorów o pojemności 5050 hl każdy, instalacja 4 tanków drożdżowych, nowa stacja CIP – 3 linie myjące.
2003 – Instalacja nowej, drugiej linii rozlewu do puszek, wydajność 60 tys. puszek/h. Budowa instalacji do filtracji piwa z wydajnością 450 hl/h.
2002/2003 – Instalacja nowej stacji mycia C.I.P oraz instalacja BBT tanków pośredniczących, 4 zbiorniki po 1500 hl, I etap. Kolejne etapy instalacji BBT po 4 zbiorniki w każdym etapie w latach 2005, 2008, 2013/20014.
2005 – Uruchomienie nowoczesnej kotłowni gazowej w miejsce starej kotłowni węglowej.
2005-2007 – Rozbudowa i modernizacja oczyszczalni ścieków.
2006 – Instalacja nowej linii rozlewniczej do butelek B3 o wydajności 60 tys. butelek na godz.
2007 – Warzelnia 1 – gruntowna modernizacja, renowacja zabytkowego wnętrza.
2007 – Wybudowanie nowoczesnego magazynu produktów i opakowań
o powierzchni 1,7 ha i maksymalnym wypełnieniu 105 tys. hl.
2009 – TKF 3 – instalacja 18 nowoczesnych tankofermentorów
o pojemności 5500 hl każdy, 3 nowe tanki drożdżowe, stacja CIP – 3 linie myjące.
2013 – Linia B4 – instalacja nowoczesnej linii rozlewniczej do butelek w miejsce starych linii B1 i B2, o wydajności 60 tys. butelek na godzinę.
2014/15 – BBT i mixer – instalacja 4 zbiorników pośredniczących BBT o pojemności 1500 hl każdy oraz miksera do produkcji Karmi i innych piw smakowych.