5 maja w Urzędzie Marszałkowskim w Krakowie odbyło się uroczyste wręczenie nagród laureatom konkursu etapu regionalnego MÓJ RYNEK – MÓJ PRODUKT 2015 organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Nagrody odebrali Artur Loryś za lody jogurtowe produkowane przez CAFETERIĘ ESPRESSO w Bochni oraz Jan Korek za sok jabłkowy tłoczony ze świeżych owoców z jego gospodarstwa z Oświęcimia. Każdy z laureatów etapu regionalnego otrzymał z rąk wicemarszałka Stanisława Sorysa oprócz dyplomów, atrakcyjną nagrodę rzeczową – pakowarkę do próżniowego pakowania żywności. Dodatkowo zwycięzcy odebrali vouchery na 5-dniowy wyjazd studyjny do Austrii pn. „Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa i sprzedaż bezpośrednia”, który odbędzie się w dniach 25-29 maja 2015 r.
11 maja komisja powołana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dokona oceny zgłoszonych przez Marszałków Województw produktów, a następnie wyłoni trzy produkty, które uzyskają największą liczbę punktów.
Finał konkursu odbędzie się 16 maja w Warszawie podczas pikniku „Poznaj Dobrą Żywność”. Wszyscy laureaci regionalnego etapu konkursu będą mieli możliwość bezpłatnego udziału w tym wydarzeniu i zaprezentowania swoich specjałów szerokiej publiczności.
Artur Loryś ogromnie cieszy się z sukcesu stwierdzając: Powrót do tradycji okazał się kluczem do sukcesu! Dziś fabryki prześcigają się we wprowadzaniu na rynek sztucznych produktów, w których dominują barwniki, konserwanty i cała gama dodatków chemicznych. Zapomina się o naturalnych produktach, które wymagają zdecydowanie więcej wysiłku w procesie wytwarzania, lecz jakość, aromat i smak są niepowtarzalne i przede wszystkim zdrowe. Tym bardziej cieszy nas to, iż produkty Cafeterii Espresso zostały docenione przez komisję konkursową na czele z Panem Marszałkiem.
Teraz pozostaje trzymać kciuki za etap ogólnopolski!