W czwartek w Bochni odbędą się bezpłatne warsztaty, kóre poprowadzi dietetyk. „Będziemy sprawdzać nasze wyczucie smaku w ślepych testach, sprawdzimy świat bez śliny, przetestujemy najbardziej efektywne przeżuwanie pokarmów, oraz zmierzymy się oko w oko z naszą wstydliwą śliną – tak, będziemy pluć” – zapowiadają organizatorzy.
Z zaproszenia na warsztaty:
Każdego dnia w naszej jamie ustnej produkujemy około 1 litra śliny dziennie. Każdego dnia nasza ślina dzielnie zabiera się do nadtrawienia tego, co jemy. Ale nie tylko. Ślina ułatwia rozpoznanie smaku, chroni nas przed bakteriami, działa przeciwbólowo, a nawet podnosi nastrój. Tymczasem ślina jest uważana za wstydliwą wydzielinę. Nie wolno się ślinić, nie wolno pluć, nie wolno śliną czyścić plam, a obślinione jedzenie, które przypadkowo wypadło nam z ust, jest na cenzurowanym.
Kulinarni odkrywcy śliny się nie boją! Warsztaty „Kuchnia Eksperymentalna” mają na celu pokazanie dalszych losów naszego pysznego jedzenia, które znika w naszej jamy ustnej, by później wyjść w mało atrakcyjnej formie i strukturze. Tematem pierwszego spotkania jest poznanie przedsionka naszego układu pokarmowego. Przyglądniemy się językowi oraz ślinie. Będziemy sprawdzać nasze wyczucie smaku w ślepych testach, sprawdzimy świat bez śliny, przetestujemy najbardziej efektywne przeżuwanie pokarmów, oraz zmierzymy się oko w oko z naszą wstydliwą śliną – tak, będziemy pluć! Zapowiada się apetyczna zabawa.
Warsztaty są skierowane dla osób dorosłych, jak i młodzieży. Są one połączeniem nauki i zabawy.
Kiedy i gdzie: 28 maja, 18.00-19.00, Bochnia, Body&Soul, ul. Brzeska 47 (naprzeciw stacji paliw PKN Orlen).
Warsztaty poprowadzi dietetyk, Magdalena E. Sala. Wstęp wolny, ale należy do 27 maja zgłosić swoje uczestnictwo: 793 928 027.