Wśród zaproszonych gości byli: Wicestarosta Bocheński Józef Mroczek, Wójt Gminy Gdów Zbigniew Wojas, Wójt Gminy Żegocina Jerzy Błoniarz, Pełnomocnik Starosty ds. polityki senioralnej Jan Kulig.
W V Festiwalu Rosołu wystartowały drużyny klasyfikując się na następujących miejscach:
Amatorzy:
Stowarzyszenie Przyjaciół Środowiskowego Domu Samopomocy w Tomaszkowicach „Jesteśmy”
Koło Gospodyń Wiejskich w Gdowie
Koło Gospodyń Wiejskich w Sobolowie (Gmina Łapanów) – I miejsce
Klub Seniora Trzciana (Gmina Trzciana) – II miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Olchawie
Koło Gospodyń Wiejskich w Rozdzielu (Gmina Żegocina) – III miejsce
Profesjonaliści:
Restauracja „Ranczofuria”
Restauracja „Chata Gieda” – II miejsce
Pierożki Babci Władzi – I miejsce
Firma Handlowo Usługowa „GRA-ZO” Zofia Grabska – III miejsce
Szkoły Gastronomiczne:
Zespół Szkół im. Prof. Zdzisława Włodka w Dąbrowicy – III miejsce
Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni – I miejsce
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. ks. prof. Józefa Tischnera – II miejsce
Goście:
Kuchenne Wariacje – III miejsce
Drużyna 1682
KGW Łukowica (LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska) – II miejsce
KGW Świnna Poręba (LGD Gościniec 4 żywiołów) – I miejsce
Spółdzielnia Socjalna „Smaki Gościńca”
Za miejsca na podium wręczono nagrody w postaci kart podarunkowych o następujących wartościach:
I miejsce – 700 zł
II miejsce – 500 zł
III miejsce – 300 zł
Wszystkie drużyny otrzymały upominki oraz pamiątkowe dyplomy.
Klasyfikacja generalna spośród wszystkich kategorii:
ZS nr 3 w Bochni 313,50 pkt /350 pkt
ZS Limanowa 302 pkt/350 pkt
Pierożki Babci Władzi 298,50 pkt/350 pkt
Podczas imprezy prezentowali się także lokalny wystawcy, producenci i rękodzielnicy:
1. Firma Elmak – Makaron Wiśnicki Domowy Tradycyjny
2. Pierożki Babci Władzi – Maria Zdebska – Trzciana
3. Firma „GRA-ZO” Zofia Grabska – Żegocina
4. KGW Zręczyce
5. KGW Grabie
6. Firma „JASIO” Jan Tyndel Łąkta Górna
7. Zofia Garycka – Haft krzyżykowy, bibułkarstwo, szydełkowanie – Tomaszkowice
8. Franciszka Wołek – rękodzieło – Gdów
9. Rękodzieło z gminy Żegocina (CKSiT w Żegocinie)
Jurorami V festiwalu byli:
1. Jerzy Poznański – przewodniczący jury – ekspert kulinarny, współautor książki „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego”, prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku
2. Andrzej Pawlas – ekspert kulinarny, współautor książki „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego”, prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku
3. Patryk Kotarba – Szef Kuchni Restauracji „Słoneczny Zdrój’ z Buska Zdroju ( II w Polsce Medical Spa & Wellness )
4. Sylwester Lis – Szef Kuchni kompleksu Bukovina Terma Hotel Spa
5. Karol Górka – Szef Kuchni hotelu Tatra w Zakopanem
6. Łukasz Grabowski – Szef Kuchni sali bankietowej Allegra, członek zarządu Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
7. Jakub Kasiński – właściciel i szef kuchni „DeGusto Catering”
8. Grażyna Kubik – szefowa zwycięskiej drużyny kucharek z Publicznej Szkoły Podstawowej w Łapanowie w kategorii „profesjonaliści” z poprzedniej edycji festiwalu.
9. Jan Kulig – członek zarządu LGD „Dolina Raby”
10. Józef Zając – sekretarz gminy Gdów.
Podczas wydarzenia rozstrzygnięto konkurs im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację kulinarną o lokalnych i regionalnych kulinariach w 2015 r.
Nagrodę w postaci pucharu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała książka „Smak tradycji dziedzictwo kulinarne gminy Luzino”. Wydawca: Gminna Biblioteka Publiczna w Luzinie im. Leona Roppla. Nagrodę odebrał Wójt Gminy Luzino oraz Kierownik Gminnej Biblioteki Publicznej. Książki oceniała profesjonalna komisja konkursowa w składzie:
– Urszula Budzich-Tabor, Contact Point Europejskiej Sieci Obszarów Wiejskich
– Justyna Durzyńska, Dyrektor Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego
– Beata Jakiełek, Dyrektor Departamentu Działań Delegowanych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
– Anna Jop, nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół w Dąbrowicy,
– Katarzyna Jórga, Prezes Związku Stowarzyszeń Wielkopolska Sieć LGD
– Jolanta Kamieniecka, Członek Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
– Ryszard Kamiński, Prezes Fundacji Forum Aktywizacji Obszarów Wiejskich
– Małgorzata Kramarz, Prezes Fundacji Idealna Gmina
Festiwal był również ubogacony występami artystycznymi. Na imprezie zaprezentowali się:
– Kapela regionalna „Gdowianie”
– Zespół „Maki” 5 latki z Samorządowego Przedszkola w Gdowie
– Zespół „Skrzaty” 6 latki z Samorządowego Przedszkola w Gdowie
– Pokaz kulinarny wykonał Jerzy Poznański i Andrzej Pawlas zaprezentowali potrawę z najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium Ferculorum” Polewka rozmarynowa z grzankami, którą częstowali uczestników.
– Grupa Odtwórstwa Historycznego „Per Saecula” z Nowego Wiśnicza
– Kapela ludowa oraz Zespół Pieśni i Tańca „Przyszowianie”.
Partnerem imprezy była Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska”
Patronat honorowy objęli:
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki
Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa
Starosta Bocheński Ludwig Węgrzyn.
Organizatorzy dziękują uczestnikom festiwalu oraz osobom i instytucjom zaangażowanym w jego organizację. Kolejny Festiwal Rosołu odbędzie się w 2016 r. w Trzcianie.