Spotkanie przy kawie parzonej jak w XVIII w. – zapisy

Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej zaprasza na spotkanie z okazji 322. rocznicy śmierci Franciszka Jerzego Kulczyckiego – założyciela pierwszej kawiarni w Wiedniu i „wynalazcy” dodawania śmietanki do kawy. Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.

Spotkanie odbędzie się 20 lutego o godz. 11:00 w siedzibie Muzeum, Chrostowa 1B (budynek warsztatów gastronomicznych).

Podczas spotkania przypomnimy sobie sylwetkę wielkiego polskiego gastronomika m.in. w oparciu o informacje zawarte w książce Sławomira Siereckiego „Kawa po turecku”, ale przede wszystkim porozmawiamy czy dostatecznie wykorzystujemy osobę Franciszka Kulczyckiego do promocji polskiej żywności i co możemy w tej kwestii zrobić dodatkowo. Wypijemy też kawę przygotowaną wg przepisów z czasów F. Kulczyckiego – czytamy w zaproszeniu.

Ilość miejsc ograniczona!

Zgłoszenia przyjmowane są do 17 lutego pod nr tel. 14 685 44 44 lub biuro@dolinaraby.pl.