Maciej Kurek uczeń klasy drugiej Publicznego Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Nr 3 w Bochni zajął III miejsce w XVII Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie.
Tegoroczna edycja konkursu przebiegała pod hasłem „Polska Wielkanoc”. Potrawa obowiązkowa Maćka to: „Koszyczki wielkanocne z szynki parmeńskiej z jajami przepiórczymi, serem kozim i papryką”. W rywalizacji konkursowej brało udział 44 uczniów ze szkół gastronomicznych z Polski i zagranicy m.in. Słowacji i Niemiec.
Efekty pracy uczestników konkursu w kategorii kucharz oceniało jury techniczne, które tworzyli członkowie Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, a także jury degustacyjne, w skład którego wchodzili: Robert Sowa, Krzysztof Baranowski, Jacek Król, Grzegorz Kazubski, Dariusz Gnatowski oraz prodziekani Uniwersytetu Rolniczego: dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz i prof. dr hab. inż Jacek Domagała.
Celem konkursu było rozpowszechnianie wielkanocnej tradycji kulinarnej oraz umiejętne łączenie zwyczajów wielkanocnego stołu z nowymi trendami sztuki kulinarnej, a także odkrywanie i promowanie młodych talentów, a co za tym idzie integracja szkół z Polski i Europy.
Oprócz zmagań konkursowych, uczestnicy konkursu wzięli również udział w warsztatach kulinarnych, przeprowadzonych przez mistrza Roberta Sowę, podczas których można było zobaczyć nowe rozwiązania w sztuce kulinarnej.
Opiekę merytoryczna nad uczniem sprawowała Aneta Porwisz.