Uczniowie klas gastronomicznych z Łapanowa wzięli udział w Festiwalu Rosołu w Trzcianie. Przygotowali stoisko promocyjne ze słodkimi przekąskami, a do oceny rosół drobiowo-wołowy z kołdunami. Jurorzy dali się podbić.
11 września w Trzcianie odbył się konkurs na najsmakowitszy ROSÓŁ POLSKI, w którym udział wzięli uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Łapanowie. Festiwal po raz szósty zorganizowany został przez Lokalną Grupę Działania „Dolina Raby”. Celem imprezy jest propagowanie oraz pogłębianie wiedzy na temat rosołu jako polskiej potrawy tradycyjnej.
Rosół oceniany był przez zawodowych kucharzy oraz ekspertów kulinarnych ze Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku oraz Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników pod przewodnictwem Leszka Kawy.
Przewodniczącym jury był Michał Bałazy – Ambasador Kulinarny Polski. W pracach festiwalowego Jury ponadto udział wzięli: Jakub Antoniszak, Wojciech Chudzik, Leszek Kawa, Mariusz Pilis, Marcin Polus, Krzysztof Rodzik i Wiesław Zuzek.
Degustacja i ocena rosołu przebiegała w kategoriach: goście, amatorzy, profesjonaliści i szkoły gastronomiczne. W tej ostatniej kategorii CKZiU w Łapanowie zdobyło pierwsze miejsce. Uczniowie klas gastronomicznych przygotowali stoisko promocyjne ze słodkimi przekąskami, a do oceny rosół drobiowo-wołowy z kołdunami.
Na zakończenie Festiwalu przewodniczący Jury Michał Bałazy wykonał pokaz kulinarny przygotowując lekko smażoną pierś z kaczki, marynowaną w soku porzeczkowym, śliwowicy i ziołach, w towarzystwie pieczonych buraczków oraz smażonych jabłek, na knedliku śląskim.