W Krakowie odbył się XVIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych w Krakowie, w którym wziął udział Maciej Kurek uczeń technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół nr 3 w Bochni. Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem „Podróż przez smaki”.
Efekty pracy uczestników konkursu w kategorii kucharz oceniało jury techniczne, które tworzyli członkowie małopolskiego stowarzyszenia kucharzy i cukierników, a także jury degustacyjne, w skład którego wchodzili m.in.: Marcin Filipkiewicz – szef kuchni restauracji hotelu Copernicus, Teo Vafidis – szef kuchni, ekspert i doradca kulinarny ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce.
Rywalizacja była na bardzo wysokim poziomie. Do konkursu w kategorii kucharz przystąpiło 42 uczniów z Krakowa, Tarnowa, Jarosławia, Myślenic, Wisły, Łodzi, Dąbrowy Górniczej, Bochni, Limanowej, Wieliczki, Wadowic, Bielska Białej, Nowego Sącza, Radoczy, Kutna i Iwonicza oraz z zagranicy słowackiego Presova, Bratysławy i austriackiej szkoły Villa Blanca z Innsbrucka.
Potrawa konkursowa Maćka to: „Marynowany łosoś na jadalnej ziemi orzechowej i mchu pietruszkowym w asyście sosu tropikalnego oraz puree z chrzanu”. Maciej uzyskał największą liczbę punktów po ocenie jury technicznego, a ostatecznie po ocenie degustacyjnej zdobył I wyróżnienie w konkursie.
Ponadto drużyna „Ekonomika” w składzie Maciej Kurek i Krzysztof Kulig reprezentowała Bochnię na Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Sportowa Wiosna” w hotelu Mistral Sport w Gniewinie. Celem konkursu była popularyzacja wiedzy kulinarnej i najnowszych trendów gotowania. Do konkursu zgłosiło się 26 drużyn z różnych szkół w Polsce, zakwalifikowano 12 zespołów, które zmierzyły się ze sobą w kulinarnym wyzwaniu. W jury pod przewodnictwem Patryka Dziamskiego zasiedli szefowie kuchni z renomowanych restauracji i hoteli m. in. Sebastian Olma, Tomasz Jakubiak, Przemysław Langowski, Michał Wiśniewski, Łukasz Lewandowski. Organizację konkursowych zmagań przygotował i nad ich przebiegiem czuwał Sebastian Cichy, szef kuchni hotelu Mistral Sport.
Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować w ciągu 90 minut po 7 porcji dania głównego i deseru, zgodnie z hasłem konkursu – „potrawy nawiązujące do sportu oraz deser z wybranej czekolady”. Drużyna Ekonomika przygotowała „Kotleciki jagnięce, puree z czosnku, sos lawendowy, sezonowe warzywa w sportowej odsłonie” a na deser „Brownie czekoladowe, zielona herbata, maliny, gąbka o smaku wanilii”.
Poziom konkursu był bardzo wysoki, atmosfera gorąca, drużyny z całej Polski walczyły o puchar!
Niestety tym razem nie odnieśliśmy zwycięstwa, ale wiemy, że zrobiliśmy wszystko co w naszej mocy, nie załamiemy się, tylko bierzemy się w garść i podejmujemy walkę w następnym konkursie kulinarnym. Mimo długiej podróży, czas spędzony nad morzem w hotelu Mistal uznajemy za bardzo udany. Jesteśmy bogatsi o kolejne doświadczenia, nowe znajomości i poznaliśmy nowe trendy gastronomiczne. Następnym razem pokażemy na co nas stać – relacjonują zmagania konkursowe Maciek i Krzysiek z bocheńskiego „Ekonomika”.
Dziękujemy szefowi kuchni i zespołowi kucharzy z partnerskiej restauracji Naszej Szkoły „Saliny” z Galerii Bocheńskiej za cenne wskazówki przed konkursowe – dodaje Aneta Porwisz nauczyciel technologii gastronomicznej w ZS nr 3 w Bochni, która towarzyszyła uczniom w ich gastronomicznych zmaganiach.