Jeśli postawić pytanie, jak połączyć dwie różne dziedziny: gastronomię i literaturę odpowiedź brzmi – Robert Makłowicz! Podróżnik kulinarny i autor książek niekoniecznie kucharskich. Tak oto Zespół Szkół nr 3 w Bochni (czyli szkoła po części gastronomiczna) rozwiązał tym razem temat spotkań autorskich, które szkolna biblioteka organizuje co roku pod patronatem Instytutu Książki.
Robert Makłowicz – dziennikarz prasowy, znany przede wszystkim z gotowania na ulicach miast całego świata i programu „Makłowicz w podróży”, w charakterystycznym dla siebie gawędziarsko-żartobliwym stylu opowiadał uczniom, nauczycielom i zaproszonym z Powiatu Bocheńskiego gościom o swoich pasjach: kuchni i pisarstwie. Rozmowa toczyła się również wokół podróży z butlą turystyczną, ekstremalnych miejsc gotowania, imprezy kulinarnej „Europa na widelcu”, chorwackiej wioski, która jest drugim domem Makłowicza i samotnią, w której powstają jego książki a także wokół uczniowskich dylematów typu „co zjeść na poprawę humoru” i dlaczego placek po węgiersku nie ma nic wspólnego z Węgrami.
Gość odwiedził również uczestników odbywającego się równolegle szkolnego konkursu gastronomicznego o tytuł „Kulinarnego Mistrza 2017” Zespołu Szkół nr 3 w Bochni” tuż przed samym jego finałem i obejrzał konkursowe potrawy.
Było to niezwykle sympatyczne spotkanie, na pamiątkę którego pozostaną uczestnikom nie tylko wspomnienia ale i wspólne zdjęcia, książki, a w nich autografy.