VIII Festiwal Rosołu, organizowany corocznie przez LGD Dolina Raby, którego najważniejszym elementem jest konkurs na najsmakowitszy rosół w tym roku zorganizowano 30 czerwca 2018 r. w Centrum Konferencyjnym Nowa Bochnia & SPA w Bochni, a dokładniej w tzw. „Kurnej Chacie”. Impreza była połączona z organizowanym w dniach 29-30.06 XI Europa Cafe połączona ze spotkaniem informacyjnym o projekcie „Transnational Education in LEADER implementation” (TELI2) w ramach Programu Erasmus+.
W tym roku rywalizowano w dwóch kategoriach – „Organizacje z obszaru LGD Dolina Raby” oraz w kategorii „LGD z Federacji LGD Małopolska i inne”. Rosoły jak od lat oceniało profesjonalne Jury składające się z zawodowych kucharzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników w tym roku byli nimi Leszek Kawa i Robert Żmuda, przewodniczącą Jury została Pani Sylwia Ładyga – uczestniczka V edycji programu MasterChef Polska oraz Jiři Krist- Przewodniczący sieci czeskich LGD i Katarzyna Hoffer – Kierownik Hotelu Nowa Bochnia. Rosół jak zawsze był oceniany według ściśle przyjętych kryteriów: smak i zapach, barwa i przejrzystość, rodzaj użytych składników i ich naturalność, dodatek (wkładka), podanie i ogólne wrażenie, wystrój stoiska wystawowego oraz własne uznanie członka Jury.
W części artystycznej wystąpiła Kapela Ludowa „Łapanowianie”, której stroje zakupione zostały ze środków „funduszu rolnego” UE za pośrednictwem LGD Dolina Raby. Jak zawsze można było się też dowiedzieć o innych projektach wspartych przez LGD oraz o bieżącej ofercie Stowarzyszenia pomocy ze środków unijnych dla przedsiębiorców i innych podmiotów. Tradycyjnie podczas Festiwalu można było skosztować rosołów i innych produktów lokalnych przygotowanych przez zespoły uczestniczce w konkursie, a także rosołu ugotowanego przez gościa specjalnego Festiwalu Sylwię Ładygę i kucharzy hotelu „Nowa Bochnia”.
W konkursie na najsmakowitszy rosół brało udział 11 drużyn podzielonych na dwie kategorie.
Każda drużyna konkursowa niezależnie czy znalazła się na podium otrzymała kartę podarunkową o wartości 300 zł oraz pamiątkowy dyplom. Drużyny, które zajęły miejsca na podium otrzymały dodatkowo: za I miejsce karta podarunkowa o wartości 600 zł, za II miejsce karta podarunkowa o wartości 400 zł, za III miejsce karta podarunkowa o wartości 200 zł.
W kategorii „Organizacje z obszaru LGD „Dolina Raby”:
I miejsce otrzymało Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Łomna (Gmina Nowy Wiśnicz)
II miejsce przyznano Stowarzyszeniu z Nurtem Sanki (Gmina Żegocina)
III miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Książnicach (Gmina Gdów).
W kategorii „LGD z Federacji LGD Małopolska i inne”:
I miejsce zdobyła Lokalna Grupa Działania Zielony Wierzchołek Śląska
II miejsce otrzymało Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Beskid Gorlicki”
III miejsce przyznano Nadwiślańskiej Grupie Działania „E.O. CENOMA”
Nagrodę GRAND PRIX w postaci pucharu ufundowanego przez Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników (patronów imprezy) oraz dyplomu otrzymała drużyna której przyznano największą ilość punktów z pośród obu kategorii była to Lokalna Grupa Działania Zielony Wierzchołek Śląska.
Podczas Festiwalu Rosołu od lat 6 ogłaszane są wyniki konkursu na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach. W tym roku nagroda w konkursie – Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznana została autorom i wydawcom książki „Kuchnia Lubelska”. Publikacja została sfinansowana ze środków Samorządu Województwa Lubelskiego, a jej autorami są: Kamil Kotarski opracowanie merytoryczne publikacji i autorskie przepisy, Olga Zalewska-Wenarska i Justyna Zalewska – autorska stylizacja fotografii kulinarnych i przepisy wypieków tradycyjnych, Krzysztof Werema – fotografie kulinarne i okładki, Artur Żuchowski – opracowane graficzne i projekt okładki.
Ponadto przyznano wyróżnienia (w kolejności):
-
Hanna Szymanderska; „750 tradycyjnych polskich potraw”; MULTICO Oficyna Wydawnicza Sp. zo.o., Warszawa
-
„Akademia smaku ziemi łukowskiej”; Lokalna Grupa Działania „RAZEM KU LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI”, Łuków
-
„Akademia smaku ziemi zamojskiej”; Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Ziemia Zamojska”, Sitno
-
„Kraina Trzech Rzek od kuchni przepisy kulinarne liderek rozwoju lokalnego”, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Kraina Trzech Rzek, Oborniki
-
Maia Sobczak, „Qmam kasze. Do ostatniego okruszka”, Wydawnictwo Marginesy, Warszawa
Skład kapituły oceniającej:
-
Łukasz Tomczak, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich
2. Jolanta Perkowska, Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju, Departament Strategii Rozwoju
3. Elżbieta Siemiątkowska, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich
4. Krzysztof Janiak, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
5. Dorota Metera – Forum Rolnictwa Ekologicznego
6. Jacek Marcinowski – Związek Rzemiosła Polskiego, Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy.
Bardzo dziękujemy.
Tekst: Praca zbiorowa Biura LGD