Mikrolistki cieszą się w ostatnich miesiącach coraz większą popularnością. Chętnie sięgają po nie miłośnicy kiełków, zwłaszcza, że do ich uprawy można użyć większej ilości zdrowych roślin. Czym dokładnie są mikrolistki? Jaki wpływ mają one na nasze zdrowie? Co należy wiedzieć przed rozpoczęciem uprawy mikroliści?
Mikrolistki – podstawowe informacje
Mikrolistki można określić jako formę pośrednią pomiędzy kiełkami, a dojrzałymi roślinami. Do ich produkcji używa się nasion warzyw, a czasem także ziół i jadalnych kwiatów. Do hodowli mikroliści mogą posłużyć nasiona każdej rośliny, która posiada jadalne liście (warto wybierać takie rośliny, których liście są smaczne). Mikrolistki różnią się od kiełków pod kilkoma względami. Przede wszystkim rosną one w ziemi. Są także większe. Do produkcji mikroliści wykorzystywane są rośliny, które ze względu na dość długi okres wzrostu nie nadają się na kiełki. Tak samo jak kiełki, mikroliście są bardzo zdrowe i stanowią ważny element diety. (źródło: https://www.esklep.legutko.com.pl/708-mikrolistki)
Jakie wartości odżywcze posiadają mikrolistki?
Mikrolistki są niezwykle cennym źródłem składników odżywczych. Trzeba zaznaczyć, że w wielu wypadkach mają ich więcej niż całkowicie dojrzałe rośliny. W mikroliściach można zazwyczaj znaleźć komplet witamin, wiele minerałów, a także innych aktywnych związków, które pozytywnie oddziałują na zdrowie. Szczegółowy skład mikrolistków jest uzależniony od gatunku rośliny, z której są pozyskiwane. Zielone mikroliście są między źródłem między innymi błonnika i chlorofilu.
Ze względu na wysokie stężenie substancji aktywnych regularne spożywanie mikroliści może chronić nas przez niebezpiecznymi dla zdrowia niedoborami witamin i minerałów. Zawartość błonnika sprawia, że mikroliście pomagają usuwać z organizmu toksyny.
Jakie rośliny nadają się do uprawy mikroliści?
Istnieje wiele roślin, z jakich można uprawiać mikroliście. Daje im to przewagę nad kiełkami, które uprawia się jedynie z nasion roślin, które bardzo szybko kiełkują. Do uprawy mikrolistków możemy wykorzystać między innymi nasiona: szpinaku, rzodkiewki, cebuli, sałaty zielonej, szarłatu jadalnego, rzeżuchy, rukwi wodnej, rokietty siewnej, pachnotki zwyczajnej, lucerny siewnej, nasturcji niskiej, ogórecznika lekarskiego, kopru ogrodowego, kolendry siewnej, kapusty białej, kapusty czerwonej, kalarepy, jarmużu, grochu, gorczycy, cykorii liściowej, buraka, brokuła, bazylii, a także innych roślin, których liście nadają się do jedzenia (i są smaczne).
Mikroliście – informacje o uprawie
Wielkim atutem mikrolistków jest możliwość ich samodzielnej uprawy w domu. Obecnie można kupić je również w sklepie, jednak domowa uprawa jest o wiele bardziej praktyczna i opłacalna.
Mikrolistki można uprawiać w ogrodzie, a także na parapecie. Będą one doskonale rosły w doniczkach, plastikowych pojemnikach po śmietanie, a także specjalnych pojemnikach do uprawy mikroliści. Niezależnie od tego, na jakie rozwiązanie się zdecydujemy, pamiętajmy, żeby pojemnik nakryć folią lub plastikowym naczyniem – zapewni to odpowiednią temperaturę (temperatura musi być pokojowa) i wilgotność powietrza do kiełkowania.
Uprawa mikroliści trwa około dwóch tygodni. W warunkach domowych możemy sadzić mikroliście niezależnie od pory roku (zimą niedostatki słońca można nadrobić światłem elektrycznym).
Podłoże do uprawy mikroliści musi być przepuszczalne, a także dobrze trzymające wodę. Nie trzeba go nawozić. Za to należy pamiętać, że musi być ono stale wilgotne. Konieczne jest jego częste spryskiwanie (z czym jednak nie można przesadzić). Należy pamiętać, że nasiona na mikroliście wysiewa się gęściej niż nasiona, z których mają wyrosnąć pełnowymiarowe warzywa.
Po około dwóch tygodniach od posadzenia nasion można ścinać mikroliście przy pomocy nożyczek.
Jak wykorzystać mikrolistki w kuchni?
Mikrolistki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Będą one doskonałym uzupełnieniem kanapek, sałatek, past, twarogów, koktajli. Warto posypywać nimi jajecznicę i dania obiadowe. W ten sposób sprawimy, że nasze posiłki będą bardziej zasobne w witaminy, minerały i błonnik.