Wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni, możemy zacząć korzystać z balkonu, działki lub z ogródka. Idealnym sposobem na spędzanie wolnego czasu na łonie natury jest wspólne grillowanie. Niestety wielu z nas nie dysponuje ogrodem, w którym można byłoby rozpalić grilla, czy istnieje zatem jakaś inna alternatywa? Czy możliwe jest grillowanie na balkonie? Jaki grill najlepiej wybrać?
Czy można grillować na balkonie?
Jeśli chodzi o kwestie prawne dotyczące grillowania na balkonie, to w przepisach nie jest to jednoznacznie zabronione. Warto jednak przed rozpaleniem paleniska zorientować się, czy w regulaminie wspólnoty mieszkaniowej nie ma jakichś wewnętrznych zapisów zabraniających grillowania na balkonie. Jeśli nic takiego nie znajdziemy, to musimy pamiętać o jeszcze jednej bardzo ważnej kwestii, a mianowicie o sąsiadach, którym może przeszkadzać zarówno unoszący się zapach, jak i głośne rozmowy. Dodatkowo w sytuacji, gdy zauważą oni, że stwarzamy zagrożenie pożarowe, to mogą wezwać policję oraz straż pożarną, narażając nas tym samym na otrzymanie mandatu. W jaki zatem sposób możemy tego uniknąć? Wystarczy, że porozmawiamy wcześniej z sąsiadami i jeśli nie będą mieli nic przeciwko, to możemy rozpocząć grillowanie, pamiętając jednak o zachowaniu wszelkich zasad bezpieczeństwa. Jakie grille sprawdzają się najlepiej do pieczenia kiełbasek?
Grille gazowe
Grille gazowe cieszą się dosyć dużą popularnością w szczególności wśród osób, które grillują na balkonie, ponieważ są one proste w obsłudze i nie wymagają używania węgla, który będzie produkował najwięcej dymu. Są one zazwyczaj zasilane gazem z butli i wyposażone w palnik, który znajduje się pod rusztem. Pomiędzy tymi dwoma elementami znajduje się specjalna blacha, która izoluje ogień od grillowanych potraw. Takie grille wymagają jednak odpowiedniego ustawienia, gdyż muszą stabilnie stać na podłożu, dlatego też sprawdzają się znaczniej lepiej gdy stoją na płytkach niż na nierównym podłożu ogrodowym. Decydując się na używanie takiego grilla, musimy pamiętać o tym, aby w jego pobliżu nie znajdowały się żadne łatwopalne materiały, czy też chemiczne substancje, które mogłyby stanowić poważne zagrożenie dla naszego zdrowia.
Grille węglowe
Od wielu lat w naszych ogrodach i na balkonach królują grille węglowe, ponieważ są one dosyć tanie oraz bardzo proste w obsłudze, choć wiele osób ma niestety problem z ich rozpaleniem. Potrawy przygotowywane na takim grillu charakteryzują się wyjątkowym smakiem, którego nie sposób uzyskać przy pomocy innego rodzaju grilla. Decydując się jednak na jego użytkowanie, musimy przez cały czas pilnować przygotowywanych potraw, aby przez przypadek się nie spaliły, utrzymując optymalną temperaturę. Po zakończonym grillowaniu musimy jednak pamiętać o tym, aby bardzo dokładnie usunąć resztki tłuszczu oraz sadzy znajdujące się na ruszcie, co może zająć sporo czasu. Grille węglowe nie są polecanym wyborem na balkon.
Grille jednorazowe
Jednorazowe grille to jak można łatwo się domyślić grille, które posłużą nam tylko raz, dlatego też sprawdzają się najlepiej wtedy, gdy pieczemy mięsa lub warzywa wyłącznie okazjonalnie. Jak wyglądają takie grille? Składają się one z aluminiowej tacki, która wypełniona jest węglem drzewnym. Są niezwykle proste w obsłudze i po zakończonym grillowaniu możemy je po prostu wyrzucić do śmietnika.