Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bochni informuje, że w badaniach jakości wody z Wodociągu Zbiorowego Zaopatrzenia Bochnia stwierdzono ponad normatywną ogólną liczbę mikroorganizmów w temperaturze 22(±2)°C po (68±4)h w ilości pozwalającej na stwierdzenie warunkową przydatność wody do spożycia.
W badanych próbkach wody nie stwierdzono obecności bakterii grupy coli, Escherichia colii Enterokoków.
Woda warunkowo przydatna do spożycia, po uprzednim przegotowaniu.
Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów i naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.
Uwaga: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
Woda bez przegotowania może być używana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.
Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody do zgodnej z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r. poz. 2294).