28 stycznia w Zespole Szkół w Dąbrowicy odbył się III Festiwal Nauki. Największym zainteresowaniem wśród uczestników cieszył się pokaz kuchni molekularnej. Uczniowie mieli okazję spróbować m.in. karmelizowanych owoców i kwiatów, chipsów z mrożonej bazylii.
Pokaz przeprowadzony przez Zbigniewa Kurleto pozwolił uczestniczącej młodzieży dowiedzieć się, czym jest kuchnia molekularna, zrozumieć sens uczenia się fizyki czy chemii, poznać wykorzystanie i możliwości ciekłego azotu, gumy ksantanowej, agaru, alg morskich i co najważniejsze – zdegustować potrawy kuchni molekularnej, która oparta jest przede wszystkim na bazie produktów naturalnych.
III Festiwal Nauki został zorganizowany w ramach projektu „Partnerzy w Nauce”, w którym uczniowie wraz z nauczycielami uczestniczą od dwóch lat.
Głównym celem festiwalu jest popularyzacja nauki oraz osiągnięć naukowo technicznych.
Przewodnie hasło tegorocznej edycji festiwalu to „Wiedza naukowa w gastronomii”, a główne punkty programu obejmowały:
– nowości w gastronomii: kuchnia molekularna, zastosowanie pieca konwekcyjno parowego, kuchenki mikrofalowe, piekarniki XXI wieku;
– organoleptyka w praktyce: konkurs rozpoznawania i zastosowania przypraw.
Zbigniew Kurleto – członek Elitarnego Klubu Szefów Kuchni, Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników – oddział Małopolska, członek Państwowej Komisji Egzaminacyjnej w zawodzie kucharz.