Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Wiśniczu przyjmuje nadal zgłoszenia do konkursy kulinarnego „Wiśnicki smak kapusty”.
– Szukamy potraw regionalnych i charakterystycznych dla naszego regionu, które funkcjonują u nas co najmniej od 25 lat a zostały przekazane jeszcze przez poprzednie pokolenie – mówi Bernadetta Błoniarz, etnolog, opiekun Ośrodka Edukacji Regionalnej w Starym Wiśniczu, koordynator konkursu.
Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest zgłoszenie się osobiście, droga telefoniczna bądź internetową, przygotowanie z własnych produktów potrawy przekazywanej z pokolenia na pokolenie od 25 lat i dostarczenie jej do Ośrodka Edukacji Regionalnej w Starym Wiśniczu.
Na 7 lutego jest przygotowywany finał konkursu. – Spośród zgłoszonych potraw będziemy wybierać „Smak roku”. A uczyni to komisja złożona z technologa żywieniowego oraz przedstawicieli organizatora – zaznacza Bernadetta Błoniarz – Dodatkowo oprócz werdyktu jury poznamy werdykt publiczności, która podczas finału wybierze także „swój smak”. A co ważne wstęp na spotkanie jest wolny – dodaje.
Każda potrawa będzie oceniania w kilku kategoriach m.in. pod uwagę będzie brany smak potrawy, jej oryginalność, regionalność czy łatwość przygotowania. Spośród uczestników zostanie wyłoniony zwycięzca „Wiśnickiego Smaku Kapusty’ Stary Wiśnicz 2009”. Organizatorzy zaznaczają, że dla każdego z uczestników przygotowali nagrody rzeczowe.
– W tym roku organizujemy już II edycję tego konkursu. W roku ubiegłym odbywał się on pod hasłem „Wiśnicki smak pierogów”. W przyszłym roku będzie na pewno coś innego. Poszukujemy bowiem produktów, które są charakterystyczne dla żywienia w naszym regionie – zaznacza koordynator konkursu.
Konkurs organizują Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Wiśniczu, małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Bochni oraz burmistrz Nowego Wiśnicza.