Ponad 400 kontroli punktów gastronomicznych w ciągu 6 miesięcy przeprowadził bocheński sanepid. Kontrole dotyczyły higieny, sposobu przyrządzania oraz przechowywania żywności. Sprawdzano także jakość i sprawność urządzeń chłodniczych. Nałożono 13 mandatów karnych na łączną sumę 3,5 tys. zł.
– Planowanie kontroli odbywa się na podstawie wcześniejszych kontroli, które albo stwierdziły uchybienia, albo nie. Jeżeli nie było uchybień, wiadomo, że taki punkt gastronomiczny kontrole ma rzadsze, bo są tam spełnione wszystkie wymagania. Jeżeli do jakieś punktu były zastrzeżenia, to tam kontrole są wykonywane częściej – mówi Stanisław Weiss, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bochni.
Niekiedy kontrole przeprowadzane są tematycznie w całym województwie. – Oprócz tego prowadzone są kontrole wyrywkowe na zasadzie, że ktoś z klientów złoży skargę – mówi Weiss i dodaje, że wszystkie kontrole są prowadzone bez wcześniejszej zapowiedzi.
Podstawowe uchybienia odnotowane przez sanepid w punktach gastronomicznych to przechowywanie żywności poza urządzeniami chłodniczymi, brak porządku i czystości, brud, przetrzymywanie odpadów w kuchni, w której przygotowywane są posiłki.
Dyrektor bocheńskiego sanepidu podkreśla jednak, że w ciągu ostatnich 2-3 lat nastąpiła olbrzymia poprawa higieny w punktach gastronomicznych.