Wiśnicz: konkurs kulinarny na potrawy z grochem i fasolą

W Ośrodku Edukacji Regionalnej w Starym Wiśniczu odbędzie się kolejna edycja konkursu kulinarnego. Tym razem organizatorzy postawili na potrawy z motywem grochu i fasoli.

To już piąta edycja konkursu kulinarnego „Wiśnickie specjały”. Założeniem konkursu jest popularyzacja tradycyjnych potraw regionalnych Ziemi Wiśnickiej, próba integracji środowisk kultury kulinarnej, degustacja potraw, ocalenie od zapomnienia przepisów mikroregionu – wylicza Bernadetta Błoniarz z Miejskiego Ośrodka kultury w Nowym Wiśniczu.

W poprzednich edycjach tematem przewodnim były kolejno: pierogi, kapusta, ziemniaki i kasza.

Główną nagrodą (jak mówią organizatorzy, raczej o symbolicznym znaczeniu) jest przyznanie certyfikatu w formie dyplomu, który obrazuje „kulinarną mapę specjałów Ziemi Wiśnickiej”. Nagrodzone przepisy zgodnie z założeniami organizatorów zostaną wydane w formie broszury, a w przyszłości znajdą się w publikacji w formie tradycyjnego poradnika kulinarnego. Ponadto, każdy z uczestnik otrzymuje praktyczne nagrody rzeczowe.

REGULAMIN KONKURSU KULINARNEGO „WIŚNICKIE SPECJAŁY” GROCH I FASOLA w Kulinarnej Tradycji Ziemi Wiśnickiej

1. Organizator konkursu:

Burmistrz Nowego Wiśnicza
Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Wiśniczu

Współorganizator:
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Bochni

2. Data i miejsce rozstrzygnięcia Konkursu:
Konkurs odbędzie się 11 lutego 2012 r. w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Starym Wiśniczu

3. Cel konkursu:

• promowanie i popularyzacja regionalnych tradycji kulinarnych, w 2012 r. – potraw z grochu, fasoli i innych roślin strączkowych – wyłonienie charakterystycznych sposobów ich przygotowywania, receptur, sposobu i pomysłowości podawania w oparciu o wzorce tradycyjne (naczynia, nakrycia, produkty spożywcze).
• wymiana przepisów i doświadczeń wśród uczestników konkursu
• budowa więzi wśród lokalnej społeczności
• zbieranie receptur i przepisów celem przygotowania publikacji kucharskiej regionu
• wyzwalanie przedsiębiorczości wśród mieszkańców

4. Warunki uczestnictwa:

• warunkiem uczestnictwa jest zgłoszenie do konkursu: osobiście, drogą internetową bądź telefoniczną i wypełnienie karty zgłoszenia w terminie do 6 lutego 2012 r.
• uczestnikiem konkursu powinna być osoba zamieszkująca na terenie Gminy Nowy Wiśnicz
• przygotowanie do konkursu potrawy kultywowanej w regionie od co najmniej 25 lat i recepturze przekazanej przez poprzednie pokolenia z regionu
• dostarczenie i zaprezentowanie gotowej potrawy z własnych produktów w OER w Starym Wiśniczu

5. Ocena prac:

Oceny prac dokona jury powołane przez organizatorów.
Każda potrawa będzie oceniana w następujących kategoriach:
– smak potrawy
– regionalność
– łatwość przyrządzania
– aranżacja stoiska wystawienniczego
Z posiedzenia komisji konkursowej zostanie sporządzony protokół. Postanowienia jury są niezaskarżalne. Wyniki zostaną ogłoszone w dniu konkursu.

6. Dla wszystkich uczestników konkursu organizatorzy przewidują nagrody rzeczowe.

7. Spośród uczestników zostaną wyłonieni laureaci konkursu.

8. Postanowienia końcowe:

• organizator zastrzega sobie prawo do opublikowania imion, nazwisk, zdjęć i informacji o uczestnikach i zwycięzcach konkursu
• organizator konkursu zastrzega sobie prawo do zamieszczania informacji o potrawach konkursowych
• poprzez przystąpienie do konkursu uczestnicy wyrażają zgodę na warunki uczestnictwa zawarte w regulaminie
• regulamin konkursu jest dostępny w siedzibie organizatora
• wszystkie kwestie, których nie obejmuje regulamin ustala organizator

9. Kontakt:

Miejski Ośrodek Kultury Nowy Wiśnicz, koordynator Bernadetta Błoniarz 14 612 87 04.