Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Bochni otrzymała prestiżowe wyróżnienie Srebrny Laur Małopolski za całokształt działalności. Korzenie OSM sięgają końca XIX w.
Korzenie Spółdzielni Mleczarskiej w Bochni sięgają roku 1896. Wówczas w Królówce powstała pierwsza spółdzielnia mleczarska na ziemi bocheńskiej. Jej wydajność w 1900 roku była imponująca: przetwarzała 206 tys. litrów mleka. Inne spółdzielnie rosły, jak grzyby po deszczu: w Rajbrocie, Żegocinie, Starym Wiśniczu, Rzezawie.
Po II wojnie światowej na bazie istniejących zakładów powołano do istnienia obecną Spółdzielnię Mleczarską z siedzibą w Bochni oraz oddziałami produkcyjnymi w Królówce, Rzezawie, Rajbrocie, Targowisku i Woli Batorskiej.
W latach 50. XX w. produkcja mleka rosła, dlatego uruchomiono więc nowy zakład przy ulicy Wygoda. Nieustanne inwestycje w rozwój, wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań, doskonalenie systemów jakości spowodowało, że dziś Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bochni to nowoczesny zakład współpracujący z hurtowniami i setkami sklepów w południowej Polsce, produkujący asortyment najwyższej jakości spełniający oczekiwania Naszych klientów – czytamy na stronie internetowej OSM.
Wręczenie nagrody miało miejsce 8 lutego. Organizatorem konkursu od 2001 roku jest Małopolskie Biuro Promocji przy WKTiR w Krakowie. Patronat honorowy nad inicjatywą objęli Wojewoda Małopolski oraz Prezes WKTiR.
Podczas wyboru zwycięzców brane są pod uwagę takie kryteria, jak jasne perspektywy prowadzenia biznesu, profesjonalizm świadczonych usług czy działalność charytatywna.
Srebrny Laur Małopolski to potwierdzenie dobrej polityki firmy oraz najwyższej jakości wytwarzanych produktów. Cieszymy się, gdyż wspólny wysiłek Zarządu oraz Pracowników OSM jest doceniany – mówi Małgorzata Pająk, członek zarządu OSM.
W ostatnim roku to już kolejny sukces bocheńskiej spółdzielni mleczarskiej. Przyznane wcześniej nagrody to: znak Poznaj Dobrą Żywność, Doceń Polskie nadany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, tytuł Polski Producent Żywności 2011, wygrany półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Długoletnie doświadczenie i tradycja pozwoliły na wypracowanie szerokiej gamy wyrobów znanych i cenionych wśród klientów.
Dziś możemy pochwalić się dynamicznym rozwojem przedsiębiorstwa popartym wdrażaniem nowych technologii, ale przy zachowaniu starych, sprawdzonych receptur, bez żadnych dodatków sztucznych, czy ulepszaczy. Dzięki temu nasze produkty smakują nawet najbardziej wymagającemu konsumentowi – dodaje prezes Łukasz Kaczmarczyk.
W uroczystości wzięli udział starosta Jacek Pająk i burmistrz Stefan Kolawiński.