W Zespole Szkół Nr 1 w Krakowie odbył się XIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Temat konkursu był związany ze zbliżającymi się Mistrzostwami Europy w piłce nożnej EURO 2012: „Przysmaki Europejskich Piłkarzy”.
Konkurs kulinarny polegał na przygotowaniu dwóch potraw. Pierwsza to zakąska zimna związana z hasłem konkursu, a druga to potrawa obowiązkowa z surowca przygotowanego przez organizatora konkursu (był to w tym roku comber jagnięcy).
Spośród 24 uczestników z różnych szkół małopolski, a nawet z zagranicy, uczeń ZS Nr 3 Łukasz Dobranowski zajął II miejsce, sporządzając następujące potrawy o barwnej nazwie: „Przepiórcze doskonałości pokryte murawą słonecznikowo-brokułową podane na zielonej brukselce zakropionej jarzębinowym sosem” oraz „Comber jagnięcy otulony kuskusem szpinakowym w asyście sosu porzeczkowo- jarzębinowego”.
W trwającym równocześnie konkursie barmańskim uczeń technikum w zawodzie kucharz Tomasz Czernecki wykonał short drinka oraz drinka bezalkoholowego otrzymując od jury konkursu wyróżnienie.
Zmaganiom konkursowym towarzyszyły wielkie emocje, ponieważ uczniów oceniało surowe jury złożone z zawodowców czyli Mistrzów Kulinarnych najlepszych restauracji w Polsce. Konkurencja była bardzo duża a poziom bardzo wysoki. Występ uczniów w jednej jak i drugiej kategorii konkursowej zakończył się dla naszej szkoły sukcesem. Wróciliśmy z pucharem, cennymi nagrodami i dyplomami dla szkoły. Wyróżnienie w konkursie barmańskim jest tym cenniejsze dla szkoły gdyż jest niewątpliwie efektem ukończenia kursu barmańskiego przez nauczycieli przedmiotów gastronomicznych w Krakowskiej Szkole Barmanów w ramach projektu modernizacja Systemy Doskonalenia Kadr Szkół Zawodowych w Małopolsce. Do konkursu uczniów przygotowała mgr inż. Aneta Wojcieszek.