W 1682 roku na Zamku w Nowym Wiśniczu powstała pierwsza książka kucharska „Compendium Ferculorum” napisana przez Stanisława Czernieckiego. Aby upamiętnić to wydarzenie Lokalna Grupa Działania Dolina Raby zaprasza na II Festiwal Rosołu, który odbędzie się 14 października w Tomaszkowicach koło Wieliczki.
Program festiwalu:
13:00 – Rozpoczęcie części konkursowej (Park Kultury i Wypoczynku w Tomaszkowicach). Powitanie zaproszonych Gości oraz uczestników konkursu – informacja o LGD „Dolina Raby” i możliwości uzyskania wsparcia inicjatyw z Osi 4 PROW.
13:30 – Konkurs, degustacja i ocena rosołu – przewodniczący JURY Adam Gessler
14:00 – Pokaz gotowania w wykonaniu Wybitnych Małopolskich Kucharzy i Cukierników
16:00 – Rozpoczęcie części artystycznej (Dworek Emilii)
16:15 – Wykład prof. UMK dra hab. Jarosława Dumanowskiego – poświęcony kuchni narodowej w nawiązaniu do pierwszej książki kucharskiej.
16:45 – Spotkanie z autorką oraz promocja książki „Zapach świeżych malin” Krystyny Wasilkowskiej-Frelichowskiej
17:15 – Koncert laureatów „I Festiwalu Piosenek Andrzeja Zielińskiego”
17:45 – Pokaz tańca towarzyskiego w wykonaniu szkoły tańca Skalski Dance School
18:00 – Koncert trio smyczkowego Ultra Trio
18:30 – Ogłoszenie wyników i nagrodzenie zwycięzców.