Uczniowie z Zespołu Szkół w Dąbrowicy zajęli I miejsce w II Festiwalu Rosołu zorganizowanym przez Lokalną Grupę Działania „Dolina Raby” w Tomaszkowicach (gm. Biskupice).
Impreza miała miejsce 14 października. Mateusz Galica – ucz. kl. IV i Marcin Pagacz – ucz. kl. III technikum w zawodzie kucharz, uczniowie z ZS w Dąbrowicy konkurowali w kategorii profesjonalistów. Z wiejskiej kury i szpondra wołowego przygotowali „Staropolski rosół z kołdunami”.
To tradycyjne danie zyskało uznanie Jury Konkursowego pod przewodnictwem niekwestionowanego autorytetu kulinarnego – Adama Gesslera. Skład Jury dopełnili szefowie kuchni ze Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, autorka książki o potrawach na rodzinnym stole Krystyna Wasilkowska-Frelichowska oraz prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Uczniowie z ZS w Dąbrowicy zostali wyróżnieni jeszcze drugą nagrodą – „Aniołkiem”, przyznaną przez „nieformalne” jury złożone z szefa portalu „Potrawy regionalne.pl” Leszka Horwatha, dla najlepszego rosołu spośród wszystkich kategorii za „Anielski smak rosołu”.