Firma z Rajbrotu otrzymała nominację Marszałka Województwa Małopolskiego do tytułu „Polski Producent Żywności 2009”. Produktem nominowanym jest „Szynka Szołdra”, wytwarzana wg domowych receptur.
Konkurs, którego organizatorem jest poznańskie Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego, ma na celu wyróżnienie i promowanie rodzimych, polskich produktów żywnościowych, które są szczególnie cenione przez klientów.
W ostatnią środę, 13 maja, w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbyła się wystawa, na której 18 firm zaprezentowało swoje wyroby spełniające wymagania konkursowe, zwłaszcza spójności produktu z lokalnymi surowcami oraz metodami produkcji. Kapituła oceniająca wyłoniła osiem produktów do tytułu „Polski Producent Żywności 2009”. Nominacje dla wyróżnionych firm oraz dyplomy wręczał Wojciech Kozak, Członek Zarządu Województwa Małopolskiego.
W tym roku wśród producentów nominowanych w segmencie mięsnym znalazła się firma z powiatu bocheńskiego, Bacówka Spółka Komandytowa, L. Szot, Andrzej Chwist, wyróżniona za produkt wędliniarski. – Nasz wyrób – szynka Szołdra – produkowany jest na podstawie zapisów zebranych w rajbrockich domostwach, kontynuujemy znane od wieków, tradycyjne metody peklowania mięsa w naturalnych solankach i wędzenia w drzewnych wędzarniach, myślę, że to właśnie zadecydowało o nominacji – komentuje wybór Dariusz Kucz, dyrektor handlowy firmy.
Spośród firm wybranych przez Kapituły Wojewódzkie zostaną wyłonieni ogólnokrajowi laureaci XIII edycji Inicjatywy Pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2009”, podczas targów POLAGRA FOOD 2009 w Poznaniu, we wrześniu.
– Już sama nominacja jest dla nas dużym wyróżnieniem, potwierdza ,że te niełatwe metody produkcyjne, często mało rentowne są warte tylu trudów. Dla nas największą satysfakcją są jakość, smak i zadowolenie klientów, dopiero za tym idzie reklama i prestiż – kontynuuje D. Kucz.
B R A V O. Wreszcie coś z tej gminy i nie o bezsensownych sporach wójta z radnymi….