10 do 20 sklepów mięsnych kontroluje miesięcznie bocheński sanepid. Pracownicy inspekcji sanitarnej zwracają uwagę na sposób przechowywania artykułów spożywczych oraz warunki sanitarne.
Jak mówi Halina Bielec, zastępca Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Bochni, akcja kontroli jest zakrojona na szeroką skalę. – Kontrolujemy warunki przechowywania [mięs i wędlin], czy wszystko jest przechowywane w warunkach chłodniczych, sprawdzamy czystość urządzeń chłodniczych, czy artykuły są prawidłowo oznakowane, czy są przydatne do spożycia – mówi Halina Bielec.
Stwierdzone nieprawidłowości kończyły się mandatami karnymi oraz wymuszeniem na właścicielach sklepów mięsnych wprowadzenia niezbędnych zmian. – Dość dużo mandatów zostało nałożonych. Wyegzekwowaliśmy szczególnie na terenie Bochni w kilku sklepach urządzenia chłodnicze do przechowywania wędlin, wcześniej wędliny były trzymane luzem. Teraz mają państwo lady chłodnicze, które utrzymują temperaturę od zera do pięciu–sześciu stopni – dodaje.
W powiecie bocheńskim jest 388 sklepów sprzedających wyroby mięsne. W 2008 r. przeprowadzono 330 kontroli.